Категорије
10 razloga zašto

10 razloga zašto nikad ne bih hteo da budem žena

Jing i jang; toplo i hladno; Zvezda i Partizan. Živimo u svetu dualnosti (bez brige, nije filozofski tekst). Svako od nas se rađa kao žena ili kao muškarac. Razlike među dva pola su drastične – dok su žene osetljivije, odgovornije i, generalno, lepše od muškaraca, nama pripada uloga snažnijeg, agresivnijeg i duhovitijeg pola. Pre svega ne bih hteo da budem žena, jer verovatno ne bih smeo da napišem nešto ovako, pošto bih naišao na osudu okoline. Bio bih obeležen kao “lujka”, “raspuštenica”, ili možda “usedelica”, ako sam u srednjim godinama. Ovako mogu lako da prođem kao ekscentrik, među ljudima koji me zapravo ne poznaju.
A evo i ostalih razloga.

1. Žene su rođene mazohistkinje

Kažu da nema goreg bola od porođajnog bola. “Pijan kao majka” je izreka nastala jer su, dok epiduralna anestezija još nije izmišljena, žene koristile alkohol da ublaže bol. I svaka žena zna da će kroz taj bol morati da prođe (osim manjeg broja slučajeva sa epiduralnom i carskim rezom), a opet želi da ima decu; sudbine li klete.

Žene imaju veću granicu bola. Depiliraju se, čupaju obrve, dlake iz nosa, trepavice. Dobar deo života provedu učeći kako da se šminkaju, a još veći deo u samom čina šminkanja, samo da bi je pred spavanje opet skinule.

Čak i sam čin seksa je jako sjebana stvar. Muškarac prodire u ženu svojim oštrim polnim organom, a žena ispušta zvuke koji se mogu porediti s zvucima patnje, bola, ili nelagode. Da se ne zna o čemu se u stvari dešava, i da se među jaukanja i uzdisanja ne ubaci po koje “to”, “fuck”, ili “jače”, udaljeni slušalac bi lako mogao da pomisli da se radi o nasilju u porodici.
Da ne spominjem rituale koji prate ovaj čin, kao što su klečanje žene na kolenima, udaranje polnim organom po licu i, na svršetku (pun intended), ejakulacija po licu žene, koju ona zdušno prihvata. Sjebana stvar, rođaci.

Jako osetljiva tema je takođe nasilje u porodici, ali o tome nekom drugom prilikom.

2. Žene čekaju da budu izabrane

Koliko žena ti je u životu prišlo prijatelju? Sigurno ne više nego što si ti startovao, ako ijedna. Ja sam imao tu sreću da mi je se katkad desilo da mi neka snažna, samouverena žena priđe i pokaže interesovanje. Lep je osećaj. Ne krivim ih što čekaju na to. Velika stigma postoji u društvu oko žena koje prilaze muškarcima, ali, kao i kod svih tradicija, i ova u pozadini krije veliku mudrost.

Zapravo je očigledno – ako taj muškarac nije dovoljno muško da ti priđe, zašto misliš da će biti dovoljno muško kad ti njemu priđeš? Ta veza i može da potraje dok si ti ta koja drži inicijativu, ali šta ćeš kad se umoriš? Šta ćeš kad on bude trebalo da se pokaže? To se neće desiti. Tako da, prišla ne prišla, isto ti se ‘vata; gubiš vreme.

Ima i žena koje su osnažene kroz odgajanje, koje imaju veliko mišljenje o sebi, ali i one su većinom taoci društvenih pravila. I te jake žene takođe znaju da će jednog dana morati da se udaju, imaju decu i sve ostalo. Jer ako si žena, pa makar i moćna, niko te neće shvatati ozbiljno i bićeš predmet rugla ako si sa 40 godina sama, neudata i bez dece.

3. Žene su rođeni seksualni objekti

Okej, pre nego što počneš da kipiš, saslušaj me. Vidiš li bilborde po svom gradu? Ko se na njima većinom nalazi? Lepe, zgodne žene. Pogledaj televiziju. Koliko procentualno ima više žena voditelja od muškaraca? Ja bih rekao oko 70:30% u korist žena. A onda pogledaj koliko ima žena na televiziji, koje imaju preko 50 godina u poređenju sa muškarcima istih godina. Jako malo.

Svaki muškarac, kada vidi zgodnu ženu prvo pomisli nešto tipa, “šta bih joj radio”. To nam je u krvi. Muškarci imaju mnogo veće pravo da ispoljavaju svoju seksualnost od lepšeg pola. Cela jedna industrija je zasnovana na muškom ispoljavanju seksualnosti; mnogo manje na ženskom.

Nije neuobičajeno da žena dođe na posao sa dekolteom, na štiklama ili sa kratkom suknjom. To se smatra normalno; normalno je da žena koristi svoj izgled kako bi dala doprinos radnom mestu, dok za muškarce to obično nije slučaj.

Mogao bih da nastavim, ali ima bezbroj studija koje potvrđuju i donekle objašnjavaju objektivizaciju žena u današnjem društvu.

4. Žene moraju da sede dok piške

Suočimo se s tim, sedenje na šolji je gubljenje vremena. U redu je priuštiti sebi to zadovoljstvo jednom ili dvaput dnevno, ali svaki put kada hoćeš da piškiš? A tek ako si u nekom prljavom klubu i onda moraš da se praviš da sediš, a u stvari ne smeš da dodirneš dasku. Bljak.

Ali, kakvi bismo mi to bili ljudi da nismo smislili rešenje i za ovu zadaću. Upoznajte SheWee! Simpatičan mali dodatak (modni?), koji omogućava ženama da piške kao mi – stojeći. Jako zanimljiva stvar; samo me zanima šta rade sa njim kad završe nuždu. Možda ga samo vrate u tašnu?

U svakom slučaju, ja sam više za prirodan alat. S njim nema greške, plus je šteljiv sa prostorom. Bog je na sve mislio (osim na žene 🙁 ).

5. Žene su manje plaćene za iste profesije

Iako je od 1979. godine, kada je odnos plata bio 62:100 (na svakih sto dinara koje muškarac zaradi, žena bi zaradila 62) stvar značajno popravljena (82:100), žene i dalje zarađuju dosta manje nego muškarci, iako su često sposobnije od nas.

Razlog za to možemo tražiti u velikoj neravnopravnosti koja je trajala sve do kraja dvadesetog veka, kada je pokret feministkinja uspeo da probudi svest o neravnopravnosti polova. Od tada se stvari popravljaju, ili se bar tako čini.

Ovakva je situacija u Americi, a svi znamo da je u manje razvijenim zemljama ovo višestruko gore. Žene u Srbiji nemaju mnogo izbora za profesiju kojom će se baviti. Mnoge se, usled valike potražnje i unosnosti, odlučuju da budu starlete. E, to je zanimanje u kom su žene apsolutno dominantne!

Šalu na stranu, osim toga što su plaćene manje, žene su takođe i manje poštovane na radnom mestu, a često su i izložene seksualnim pritiscima i uznemiravanju od strane većinski muških kolega, a pogotovo od strane nadređenih. Neki od kolega bi se možda i umešali, ali znaju da je besmisleno, i da lako mogu da izgube posao; stoga su žene prepuštene same sebi.

6. Žene su pod konstantnim pritiskom

– Kako je Marko? Ne viđam ga u poslednje vreme. Jel ste vas dvoje raskinuli?
– Daj mama, kakva su to pitanja. Raskinuli? Naravno da ne, pa mi smo zajedno već deset godina. Samo smo na pauzi.
– Pauzi? Draga moja, ako ti nastaviš da prihvataš kojekakve pauze, uskoro će te stići jedna druga pauza – menopauza!

Koliko puta ste čule ovakav razgovor? Okej, verovatno nikada, ali kapirate poentu. Okej, možda poenta nije baš jasna, ali evo, sada ću pojasniti.

Neudata žena sa 40 godina je usedelica; muškarac sa 40 godina je neženja.
Devojka koja se napije u klubu je raspuštenica; muškarac koji se napije je bekrija.
Devojka koja spava sa mnogo tipova je kurva; muškarac koji spava sa mnogo devojaka je šmeker, don juan ili prostonarodski rečeno “jebač”.
Devojku koja ispada pametna, bilo na poslu, u školi, ili na porodičnoj slavi svi gledaju popreko; muškarca koji ispadne pametan svi uzdižu, pumpaju mu ego i predviđaju svetlu budućnost.
Primeri duplih standarda su beskonačni. Devojke uvek moraju da paze šta govore i kakvu sliku o sebi stvaraju.

Posebna priča je cela moraš-da-se-oženiš-i-imaš-decu-jer-to-je-ono-što-žene-rade stvar. Kao lečeni želitelj imanja dece shvatam koliko je za ženu degradirajuće kada je smatraju samo mašinom za bebe. Ima toliko stvari koje su lepše od toga da ti se, kao posledica porođaja, napravi razcep od pičke sve do čmara.

7. Žene ne mogu da kroče na Svetu Goru

Možda se ne čini kao velika stvar, ali jeste. Najveći i najprivrženiji vernici su upravo razne bake, strine, tetke, i majke. One su te koje prihvataju svoj greh i, klanjajući se do poda, odaju počast svom bogu.

Kako je moguće da u dvadeset i prvom veku postoji mesto – sveto mesto – koje vrši diskriminaciju na osnovu pola? Da li bi svetogorske monahe trebalo tužiti za kršenje ljudskih prava?

Naravno da ne. Sveta Gora je mesto gde su monasi otišli da svoj život provedu u molitvi i služenju Bogu. Šta misliš da bi se dogodilo kada bi žene došle među ove ljude koji su u celibatu? Propao bi ceo koncept.

Tako da žene, gledajte sa brodića!

8. Menzis

Nema puno toga što se može reći o ovom metaboličkom procesu, a da nije bezobrazno očigledno. Svi će se složiti da je gadan, neprijatan i niko ga ne bi sebi poželeo.

Bilo da je kletva koja je na žene bačena jer su nagovorile čoveka da uzme plod sa drveta poznanja dobra i zla, ili jednostavno neophodan evolutivni proces, žene su te koje boli stomak svaki mesec i tada ne mogu da igraju odbojku, spuštaju se niz gelendere, nose bele pantalone samouvereno, i, najgore od svega, da imaju ses.

9. Žene stare kao grožđe, muškarci kao vino

Dok su mlade, žene su čvrste, primamljive i svako bi ih rado imao. Kako godine prolaze, u zavisnosti od toga koliko računa vode o sebi, žene ili propadaju, ili postaju malo smežurane spolja, ali još slađe iznutra; kao grožđe!

grozdje-suvo
Neko voli suvo

10. Žene se brže goje

Kažem ti, kada bih morao da se odreknem sve ove hrane koju mučki trpam u sebe, mislim da život ne bi bio vredan življenja. Pa kako bez malo nutele na kašičicu pred spavanje; palačinki sa drugarima do kasno u veče; pljeskavice posle izlaska; McDonalds-a svaki dan posle fakulteta; kako?

Ovo je opravdano iz dva razloga:
1. Muškarci generalno imaju brži metabolizam (istraživanje)
2. Muškarcima je generalno manje bitno jesu li mršavi ili ne

U skladu sa ovim tvrdnjama reći ću – hvala, ali ne hvala. Biti muškarac je možda zajebano, ali biti žena? Ako su indijci u pravu za reinkarnaciju, nadam se da ću postati nešto muškog roda; možda lav? To bi bilo sjajno. Imao bih ceo čopor lavica koje love za mene. U stvari, kad malo razmislim, ja bih verovatno bio onaj usamljeni lav kojeg niko ne voli, ali ga se potajno plaše jer je tako čudan. Čekaj, kako je ovo opet postao članak o meni? Ne, ovo je za vas, žene. Da vidite kako ja razumem vašu patnju. Da li vi razumete našu? Napišite u komentaru.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

3 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
soulstung

11 razloga zašto ne bih volela da budem muškarac (sažeta verzija): 1. Neprekidna borba sa dominaciju 2.Frustracija kada skapiram da nisam dominantan i da od ove tačke sve može da krene samo nizbrdo 3.Uvek postoji pretnja da će da mi opadne kosa a sa njom i moje samopouzdanje ( i onda se prebacujem na drugu stavku ove liste) 4. Uvek se od mene očekuje da napravim prvi korak (a šta ako sam i ja isto tako stidljiv i smotan kao ta devojka koja čeka da joj priđem?) 5. Iako je moja devojka ta koja ima mecu, ipak JA moram da… Read more »

A igra reči mi je čisto onako pala na pamet

Ne ne, nikakva ozlojeđenost. To se samo tako čini po automatizmu kad žena oplete po muškarcima (zbog stereotipa o “dragom li nam” feminizmu i njegovim neurotičnim predstavnicama). Zapravo, jako me je zabavio ovaj članak 😊