Категорије
Saveti za bolji život

Teži put – moj put

Mazohizam. Samosabotaža. Glupoća. Ima više reči koje objašnjavaju srž ovog teksta. Jer, zašto bi neko iole normalan birao teži put?

Teži put gradi karakter

Ako već znaš tačno šta treba da uradiš u određenoj situaciji da bi dobio to što želiš, a opet to ne uradiš, šta je razlog takvog ponašanja? Šta je to u tebi što odbija poslušnost i odlučno kaže: “Ne! Ovo je previše lako. Hoću da to dobijem na teži način. Na moj način“.

Primer: Imaš dva izborna predmeta na faksu. Jedan koji važi za lak i 99% studenata bira taj predmet i drugi, koji biraju pojedinci. Iako znaš da ti je cilj da što pre završiš faks, tj. očistiš godinu, iz nekog samo tebi poznatog razloga biraš – teži predmet.

Ti ne želiš da položiš ispit. Ti želiš sebi da dokažeš da možeš. Želiš da kroz taj proces bolje upoznaš sebe i očvrsneš karakter. Zato biraš teži put.

Teži put uči skromnosti

Budimo realni, ako sebe navikneš da do stvari dolaziš na teži način, tvoj način, onda ćeš više ceniti to do čega si došao. Zato što znaš da to do čega si došao nije isto onom do čega bi došao drugim putem. Sam odabir puta utiče i na destinaciju. Utiče na tebe. Put je odredište.

Primer: Tvoj prijatelj ima dosta novca. Ima dobra kola. Stalno ti nudi da te vozi do škole, kad mu je već usput. Odbijaš. Odbijaš, jer si verovatno budala kao i ja, ali i zato što ne želiš da uzimaš zdravo za gotovo ovaj luksuz, koji u stvari ne možeš sebi da priuštiš. Zato ćeš naporno raditi i jednog dana, kada budeš mogao sebi to da priuštiš, znaćeš da ga ceniš puno više nego neko kome je to dato.

Teži put je put bez kajanja

Koliko god tešku odluku morao da doneseš, ako je donosiš prateći svoje srce, sa nekim višim ciljem u vidu, nikada se nećeš pokajati.

A možeš i lakšim putem. Možeš da uradiš ono što će ti imponovati u datom trenutku, ono što će te predstaviti u lažnom pozitivnom svetlu ili ti doneti neku korist. Možeš, ako te zanimaju kratkotrajni užici i ako nemaš neki viši cilj u vidu.

Ako je odluka teška, ako boli; tera suze na oči, drži budnim noću. Ako je odluka investicija u budućnost, radije nego pokušaj da se izvuče što više iz trenutne situacije. Da se iscedi i poslednja kap vode iz presahlog izvora.

Ne. Radije ostavi izvor da se napuni svežom vodicom. Taj će te izvor onda još dugo pojiti.

Teži put je put predalništva

Šta je predalništvo? Pa, sama reč kaže – predavanje sebe nekom cilju. Teži put nije nešto što se bira ponekad. Teži put se bira jednom. Jednom kada odabereš teži put, više nema nazad. Jer, koliko god se činilo da su plodovi ovog puta oskudniji, oni su daleko slađi. To su plodovi punog ukusa i uvek drugačije arome. Ali, ovom putu se moraš u potpunosti predati. Nema vrdanja.

Naravno, postoje izuzeci koji potvrđuju pravilo. Trenuci kada odlučiš da izabereš drugi put, lakši put. Ali, to je uvek u krajnjem cilju nastavljanja svog puta. Nekad moraš napraviti kompromis da bi mogao da nastaviš po svom.

Primer: Po struci si programer. Imaš ludi san da postaneš pisac i da živiš od svog pisanja. Nemaš para. Prihvataš posao kao programer, iako to nije ono što stvarno želiš da radiš, kako bi jednog dana mogao da radiš ono što stvarno želiš. To je lakši put u službi težeg puta BEJBE.

Teži put – ima li zaključak

Da li teži put ima kraj? Da li ćeš u jednom trenutku pući i reći: “Jebeš ovo, neću više da se cimam” i onda lagano nastaviti da živiš život idući lakšim putem, potpuno slobodan od bilo kakvog tereta. Ne. Nećeš. Nećeš, jer je teži put kao droga. Teži put teži beskonačnosti.

I na samrtnoj postelji, kada te budu pitali: “Da li želiš da ti olakšamo?”, damo lekove ili šta god tad bude aktuelno, nećeš posustati. Nećeš pokleknuti pod bolom, strahom i fizičkom slabošću. Bićeš jak. Jak, jer si svoj duh i um istrenirao težim putem. Zato što si zajebane stvari preživeo namerno, namenski, e zato ti sad, dok ti se smeju u lice i šapuću grozote na uvo izgledaju potpuno bezopasno. Smeješ se i ti njima. Jedan poslednji, prkosni osmeh koji kaže:”Nećete me slomiti. Neću posustati. Ne sad, kučke, kad sam tako blizu kraja svog težeg puta. Neću skrenuti”.

I tako se završava tvoj put, teži put. I na kraju puta, piše:

Gotovo.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments