Категорије
Zanimljiva geografija

Cene namirnica u Grčkoj

Cene namirnica u Grčkoj

Prethodno leto (2017.), ubih se tražeći podatke za cene namirnica u Grčkoj. Saznao sam tek kada sam tamo i otišao. Stoga vam mogu reći i preneti verno sve što sam na putu saznao. Evo ovako…

Kao i kod nas i u Grčkoj se najviše isplati pazariti po supermarketima. Moj favorit je Lidl. Imaju najbolje cene i prostojan kvalitet robe. Pored toga, možete zanoćiti na njihovom parkingu, ako kojim slučajem putujete niskobudžetno i spavate u kamperu.

Sledi tablica u kojoj su izlistane cene osnovnih namirnica u Grčkoj:

Namirnica Cena
 Kačkavalj u listićima 400g  2,35e
 Mortadela 500g 2,35e
 Mleko dugotrajno 1L 0,84e
 Margarin 500g 1,29e
 Tost hleb veliki 680g 1,19e
 Maslinovo ulje 1L 7e
 Vino jeftino 5e
 Vino skuplje 10-15e
 Euro krem 1kg 3,5e

Generalno, cene su pristojne. Sa 10e dnevno može da jede dvoje ljudi skromno, ili jedna osoba pošteno.

Cena goriva je oko 1,3e za dizel i malo više za benzin.

Ja nijednom nisam platio parking za 10 dana koliko sam bio u Grčkoj.

Na sajtu numbeo.com, možete videti podatke za mnoga mesta u Grčkoj. Npr., cene namirnica u Atini su malo više nego ove koje sam ja naveo, zbog toga što je Atina glavni grad, a ja sam se kretao u području Lefkada, Parga, Igumenica itd.

Sve u svemu, supermarket vam je najbolja opklada. Najbolje cene namirnica u Grčkoj su svakako u Lidlu.

Moj savet vam je, budite štedljivi na smeštaju, uštedite te pare i priuštite sebi kvalitetnu ishranu. Uživajte u domaćim vinima, maslinovom ulju i grčkim girosima, koje možete kupiti na svakom koraku (preporučujem da probate giros ako svraćate u Pargu…oboriće vas sa nogu 😉 )

Ukoliko planirate putovanje sa prijateljima sa minimumom sredstava, možete se pretplatiti i dobićete mejl sa mojim iskustvom jednomesečnog putovanja po Evropi kamperom.

Jedno veliko iskustvo i izuzetna domišljatost u štednji novca.

Takođe, zaboravite na strašne priče o oduzimanju robe na granici. Koješta. Mi smo prošli sa punim kamperom od 2 tone i niko nas nije niti išta pitao niti pregledao vozilo. Mogli smo da se natovarimo hrane kol’ko smo hteli, al’ NISMO, jer smo se plašili zbog priča koje smo čitali na internetu. Nemojte i vi biti žrtva zastrašivačke propagande! Mirne glave možete poneti šta vam treba za vaš ostanak tamo i budite sigurni da vas niko neće ništa ni pitati, a kamoli preturati po ličnim stvarima (ovo važi ako idete u Grčku preko Bugarske ).

Da zaključim: Za boravak od 10 dana, za hranu ne bi trebalo da izdvojite više od 100 evra, plafon. Dakle, ponesite što više možete i uživajte u prelepim plažama kojih Grčka ima da vam ponudi u izobilju. 🙂

SREĆNO!

Ostavi odgovor

avatar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  Subscribe  
Notify of