Категорије
Ono kad ne znam šta pametno da radim - Kritika društva Saveti za bolji život

Tolerancija ili Nedostatak Samopoštovanja: Najnovije Istraživanje će Vas Šokirati!

Tolerancija

Mnogi ljudi u današnjem svetu evropskih vrednosti, slobode svih vrsta i neprekidnog širenja iste, vrednuju toleranciju kao jednu od ključnih oslonaca ovakve filozofije.
Ali da li je to baš tako? Osvrćemo se na stranu tolerancije koja nas uništava iz korena.

Primer

Prijatan mestimično oblačan dan. Hodaš kroz parking kako bi stigao do autobuske stanice. Ispred tebe se zaustavio tamnoplavi kadet, oko pola metra od zida. Lagano koračaš sa namerom da prođeš kroz uzak prolaz, kad odjednom vozač otpušta kočnicu i bukvalno zagrađuje prolaz ispred tvog nosa, sprečavajući te da prođeš i tupo mileći uz zid.
Tvoje lice ima na sebi izraz “jebem ti mater seljačku”, dok nemo mrmljaš psovke u bradu. Seljačina odlazi nesvestan svog bezobrazluka, a ti ostaješ sa neispoljenim besom u sebi, koji polako ali sigurno doprinosi stvaranju raka u tvom telu.

Psihološka analiza

Iz tvoje perspektive, imaš isti prioritet da prođeš do stanice kao i da on isparkira auto. Ti si krenuo da prolaziš a vozač te je presekao i prošao na 10cm od tebe. Iznervirao si se, a on nije ni okom trepnuo. On je prošao prvi i time uštedeo 10ak sekundi svog vremena na uštrb iste količine tvog vremena.
Objašnjavaš sebi kako svađanjem ne bi ništa postigao, kako pametniji popušta, kako bi samo izgubio još više vremena, a možda popio i batine. Izgovori. Istina je da bi se desilo sledeće: opsovao bi ga i izbacio nagomilanu frustraciju, on bi ti verovatno vratio istom merom i ti bi ga možda još jednom poklopio i nastavio ka stanici. Jedina nuspojava bi bila osuda očevidaca, koji te verovatno ne poznaju, ali mali majmun društvenog kondicioniranja iz tvoje glave kaže da ćutiš.

Istraživanje sprovedeno u Bosni nam govori sledeće:

“Za većinu ispitanika bi predstavljalo problem da se druže sa osobama iz odredjenih društvenih grupa, kao što su:

1. osoba drugačijeg seksualnog opredeljenja (991)
2. hiv pozitivna osoba (812)
3. osoba druge veroispovesti (330)
4. osoba iz druge navijačke grupe (314)
5. osoba različitog muzičkog ukusa (300)
6. osoba sa invaliditetom (253)
7. izbegla ili raseljena osoba (198)
8. osoba druge nacionalnosti (247)
9. osoba drugačijeg političkog opredeljenja (216)
10. osoba drugačijeg socioekonomskog porekla (156)
11. Romi (6)
12. netolerantne osobe koje diskriminišu sve navedene grupe (5) – uvedena kategorija od strane ispitanika”.

Dakle, nije tajna da su mnogi od nas suštinski netolerantni, iako nam Evropa nameće neophodnost prihvatanja onog što nam je neshvatljivo, odvratno ili sramno. Mi stavljamo pravila drugih ispred naših unutrašnjih i kažemo: “Da, oni mora da su u pravu jer su oni završili škole/jer rade taj i taj posao itd.”.

Ne dragi moji. Vaša uverenja su vaša, prošla su sa vama dug put i nisu nastala bez razloga. Jedini slučaj kad ih treba menjati jeste kad vam više ne služe.

Zato, kad vas sledeći put neko ugrozi, pokuša da vas pregazi ili učini bilo kakvu nepravdu – za ime Boga, ne čekajte da Bog sprovede pravdu. Uzmite je u svoje ruke.

Gotovo.

P.S. Primer nije lični doživljaj već svedočeni događaj.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments