Категорије
Zdravlje bez lekova

7 razloga koji će vas ubediti da prestanete sa pušenjem

Pitaću vas nešto: koliko ste danas novca potrošili na cigarete? Ok, a koliko za protekli mesec? A šta ako vas pitam za godinu?

Stavljajući stvari u perspektivu, možemo zaključiti da poprilična svota novca odlazi u vidu dima. Istim principom možemo doći i do računice za kolko ste skratili život u protekloj godini, koliko ste vremena potrošili pušeći itd.

U ovom članku otkrivamo vam 7 ubedljivih razloga koji će vas naterati da prestanete sa pušenjem.

Prve dve stavke su u vidu kratke pričice, a ostalih pet su statističke.

 

Razlozi da prestanete sa pušenjem

 1. Sediš u stolici, čekajući odluku o tome da li ti je odobren kredit ili ne. Bankarska službenica dolazi, vidno raspoložena i nada u tebi sve jače i jače bukti. Izdužuješ svoju ruku ka njenoj radi rukovanja i primećuješ naglu promenu na njenom licu. Pitaš se šta nije u redu, jel su ti znojave ruke, ili…
  U tom trenutku službenica te lišava svake sumnje: “Oprostite, ja sam alergična na miris cigara; organski ga ne podnosim”.
  Tada shvataš da tvoji prsti toliko zaudaraju na ustajali miris duvana da ih čak i ti, strastveni pušač sada osećaš. Po službenicinom smrknutom licu vidiš da se ne sprema dobro.
  Kredit ti je odbijen i vraćaš se kući proklinjući Kolumba što je otkrio Ameriku i Engleze što su počeli da uvoze duvan iz Virdžinije.
 2. Na slavi kod tetke iz sela se povela priča o penzijama. Stari Bora se busa u grudi i proklinje ovu administraciju koja ga je dovela do prosjačkog štapa. Ti preko volje slušaš, nadajući se da će se stari umoriti i prestati da melje. Posle nekog vremena ne možeš više da izdržiš i dodaješ bojažljivo: “Dobro deda Boro, pa nije sve tako crno. Eto vidite, pakla cigara kod nas košta 250 dinara, dok je u Grčkoj na primer 5 evra. Po toj ceni ni ja ne bih sastavio kraj sa krajem”, dodaješ uz blagi osmeh.
  Nešto se čudno događa sa starinom, misliš u sebi. Vene na čelu su mu nabrekle i pulsiraju, staračke pege kao da menjaju boju od braon ka zelenoj, a celo lice poprima neku čudnu crvenu nijansu.
  “Tiiiiiiiiiii!!!”, zapljuskuje te promukli starački glas osnažen kapljicama pljuvačke.
  “Pa jel’ znaš ti, sramoto jedna, da ja od moje penzije ne mogu da se prehranim, a kamoli da još i cigare kupujem! Pa ja od jedne tvoje paklice 5 dana mogu da jedem, lupežu jedan neopevani! Joj, evo osećam da opet preskače…lek, brzo”, starac vapi dok se njegovi najbliži trude da ga umire, sevajući ka tebi očima punim prezira.
  Cela slava pilji u tebe sa osudom, a tebi dođe da se zavučeš u tu paklicu cigara i ostaneš tamo – zauvek. Koliko para trošite na cigare, čuješ pitanje čoveka pored sebe i zvanično proglašavaš slavu totalnim horor filmom.
 3. Kad prestaneš sa pušenjem, imaš tačno 102 minuta ili 1 sat i 42 minuta više vremena za stvari koje voliš – svakog dana (druženje sa porodicom, sviranje gitare, plivanje, maženje sa partnerom…i još milion stvari; budite kreativni 😉)
 4. Jednom kada batališ cigare, shvataš koliko si u stvari jak i da sve možeš samo ako želiš. Dobijaš novu energiju koja dolazi jer organizam više ne mora da se bori sa konstantnim napadom na njega (ovo istraživanje je pokazalo da se na razgradnju katrana troši isto onoliko kalorija kao za varenje hrane). S druge strane, mit da ćeš se ugojiti jednostavno nije istinit, jer se radi o samo 200 kalorija dnevno koje treba da eliminišeš (1 tamno pivo ili kesica čipsa).
 5. Seks. Kada si pušač, ne samo da neprestano zaudaraš na duvan, imaš žućkaste zube i izgledaš starije nego što stvarno jesi, već i fizički lošije funkcionišeš. Istraživanja su pokazala da kod muškaraca čak 37% erektivne disfunkcije je uzrokovano lošom ishranom i pušenjem. Kod onih koji prestanu sa pušenjem, zabeleženo je znatno poboljšanje. Kod žena cigare deluju na smanjeno lučenje estrogena i na smanjivanje seksualne želje, pogotovo kako idu ka zrelijim godinama.
 6. Procena je da svaka cigara skraćuje život za 13.8 minuta (izvor).kako-prestati-sa-pusenjemVodeći se ovime, dolazimo do računice da prosečan pušač izgubi šokantnih 1,679 sati života godišnje, što je oko 70 dana života! Razmislite na šta biste sve mogli da utrošite to vreme, planinareći, skijajući, kupajući se po banjama (od novca koji ste uštedeli jer ste prestali sa pušenjem) itd.
 7. Poslednje, ali ne najmanje bitno – deca. Ako ste empatična osoba, neće vam biti potrebnu previše vremena da shvatite da deci u vašoj okolini (možda i vašoj deci) ne prija kada pušite. Deca kašljucaju, beže u drugu sobu ili ponekad dobace neku opasku kako bi trebalo da prestanete sa pušenjem. Nekad vas nerviraju, ali znate da su u pravu.
  Postoji ceo sijaset bolesti koje dete može da zapati ako je često izloženo pasivnom pušenju. Nema izgovora. Zgazi cigaru jednom za svagda i dozvoli sebi da osetiš život ponovo punim plućima.

Ukoliko sam vam pomogao, pretplatite se na moje članke, a ja ću vam slati samo onaj sadržaj koji mislim da vam je koristan i zanimljiv.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments