Категорије
Roditeljstvo Novog Doba

Svaki treći roditelj se suoči sa ovim problemom

Roditeljstvo

Problemi sa decom su mnogobrojni i kompleksni. Treba biti pravi genije pa rešiti svaki konflikt bez potezanja za ekstremnim merama, kao što su vikanje ili čak batinanje.

 

Kako bismo saznali koji su to problemi koji najviše muče roditelje, pozvali smo eminentnog beogradskog psihijatra Dr. Pištalicu.

 

Mi: Dobar dan Dr. Pištalica. Imamo par pitanja o roditeljstvu. Zanima nas koji su to problemi sa kojima se roditelji najčešće bore?

Dr. Pištalica: Dobar dan i vama. Evo da vam kažem ovako iskreno, i ja sam pre par dana razmišljao o tome pošto sam i ja otac. Naime, imao sam sukob sa sinom u kojem nikako nisam znao da se postavim.
Sin je želeo da ostane posle škole da igra fudbal sa drugarima, a ja sam žurio kući jer sam bio već umoran (opet je bila luda Slavica sa pričom o svojim frotirskim prekrivačima).
Ovde sam shvatio: Ja želim da moj sin bude uspešan i samostalan. Ako to želim onda treba da mu dozvolim da uradi ono što želi, tj. da ostane da igra fudbal. Sa druge strane, ja želim da stignem kući i da se što pre sručim u krevet. Nije li to bezobrazno! Kako se to neko igra s nama! Ne može i jare i pare.

Eto, taj konflikt me opseda prethodnih par dana.

Mi: Hvala doktore.

Dr. Pištalica: Molim.

 

Kao što vidimo, ovaj sukob se mora slomiti preko nečijih leđa. Da li će to biti naša ili detetova leđa, na nama je da biramo.

Ako odaberemo da dete ispašta, imaćemo svoje kratkoročno zadovoljenje, dete će se posle par dana odljutiti i nikom ništa. Ali da li je to baš tako?

Istraživanja su pokazala da ovakve traume na dete ostavljaju dugoročne posledice i da utiču da dete postane uzdržano i nesigurno u sebe. Od deteta stvaraju malog poslušnog roba, što roditeljima odgovara dok je dete malo, ali ga isto tako pretvara u poslušnog roba kada odraste. Tako poslušno i potčinjeno dete izrasta u istog takvog odraslog. Tek se tada vidi ogromna odgovornost roditelja u tim presudnim trenucima odrastanja.

A šta ako popustimo detetu? Pa, nije toliko teško zaključiti – ništa od vaše dremke/izlaska/malog zadovoljstva. Ali ovo pomaže da se dete razvije u jakog i samouverenog pojedinca, koji je navikao da dobije ono što želi i zna da to zaslužuje.

Na ovaj način svome detetu gradite sigurnu budućnost kao samostalne i uspešne persone, žrtvujući svoja mala zadovoljstva za jedno veliko, najveće u životu – pogled na ostvarenu ličnost, koja je pod vašim uticajem postala takva.

 

Dakle dame i gospodo, pitanje je jedino koliko ste spremni da stavite svoje dete ispred sebe. Ja jesam i smatram da je dužnost svakog roditelja da to uradi.
Istraživanje javnog mnjenja u Rusiji je pokazalo da 77% roditelja ne vodi računa o ovoj strani roditeljstva. Uporednim praćenjem više grupa zaključeno je da deca koja su imala slobodu, kao odrasli zauzimaju vodeće pozicije u uspešnim kompanijama. Oni koji je nisu imali uglavnom vek provode radeći po supermarketima kao kasirke ili spremačice.

Ali nemojte mene držati za reč – pogledajte malo okolinu. Prisetite se kako su vaše komšije tretirale svoju decu i u šta su sada njihova deca izrasla. Bićete šokirani rezultatima.

 

A vi? Kakva su vaša iskustva sa ovim izazovom roditeljstva? Napišite u komentarima ispod.

 

Gotovo.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments