Категорије
Psihonomija

Id, ego i superego po Frojdu

Id, ego i superego

Frojd. Baja koji je tvrdio kako su sve žene na koje se pališ kopija tvoje majke. Koji je odlučio da se 90% naše ličnosti formira u prve tri godine i da nema poente da radimo na sebi. Malo je kasno za to Đole, jer si već matora konjina od 8 godina. Zauvek ćeš imati kompleks niže vrednosti zato što nikad nisi imao svoju sobu pa su ti se id, ego i superego pogrešno razvili. Hehe jbg.

Šalu na stranu, Frojd je itekako umeo da sablazne javnost u ono vreme. Njegove ideje su bile revolucionarne, gotovo skandalozne. Ali 100 godina kasnije, postao je najuticajniji pokojni psihijatar i predmet izučavanja i poštovanja. Zašto? Jer je imao muda da kaže to što misli, iako je znao da će ga svi, čak i ugledne dame iz više klase, zašlajmariti po sred čela kad ga vide. No…Id, ego i superego.

Tri komponente ličnosti

Id

je primitivni i instinktivni deo uma, koji sadrži seksualne (Eros, libido) i agresivne (smrt, Tanatos) porive i skrivena sećanja (uuuhuhuuu). Sastoji se od nasleđenih (bioloških) komponenti ličnosti dobijenih po rođenju.

Id je odgovoran za instinktivne reakcije. Kada se dete rodi, ima samo id, dok se ego i superego razvijaju tokom života.

 

Id se ne menja tokom života, baš zato što nije u kontaktu sa spoljnim svetom (ego i superego su mu posrednici; što bi rekao profesor Siniša Vlajić, on je enkapsuliran). Na njega ne utiče stvarnost, logika ili svakodnevni život; on je zverka za sebe.

 

Id funkcioniše po principu zadovoljstva (Frojd, 1920). On smatra da svaki impuls treba zadovoljiti trenutno, bez obzira na posledice.

Kada se njegov prohtev zadovolji, iskusićeš zadovoljstvo. Ako pak ne, spremi se za bol.

Ego

Šta reči o ovom seronji. Naopak gad. Počmimo.

Ego je onaj deo id-a, koji je izmenjen usled direktnog uticaja spoljnog sveta.

Frojd, 1923.

 

Ego je posrednik između klasitschne budalesine id-a i surovog spoljašnjeg sveta. Nešto kao ker vodič za slepca. Ako si iole normalan, ego se vodi zdravim razumom, radije nego životinjskim impulsima.On traži način da zadovolji potrebe id-a, nekad odlažući zadovoljenje da ne bi ispao bolesnik u društvu. Ego zna da se ponaša.

 

Kao i id i ego je perverznjak i traži uživanje (iliti umanjenje tenzije) i izbegava bol. Za razliku od id-a, on ovome pristupa strateški i traži najbolji način da to postigne. Nema shvatanje dobrog i lošeg; nešto je dobro ako uspe da ga zadovolji, a da ne izazove nikakve posledice po njega ili id-a.

 

Da zaključimo: ego je slabiji, ali pametniji rođak id-a. On ga usmerava i na kraju uzima deo nagrade, koju je id uzeo na mišiće.

Frojd pravi poređenje gde je id konj a ego je jahač. On svojim uzdama kontroliše neizmernu snagu konja.

Superego

Ako je ego jahač konja, onda je superego jahačev ćale koji mu govori kako sme da jaše.

Superego uključuje sistem vrednosti i društvene norme, koje učiš od svojih roditelja i drugih matorana. Razvija se u periodu od treće do pete godine, tokom falične (phallic) faze psihoseksualnog razvoja.

 

Uloga superega je da kontroliše nagone id-a, posebno one zabranjene od strane društva (seks i agresija). Pored toga tera ego da teži savršenstvu i morališe mu.

 

Superego se sastoji iz dva dela: Savesti idealnog sebe.

Savest i idealni ja

Savest može da kazni ego kroz osećaj krivice. Na ovaj način on manipuliše ego-om, ne dajući mu da zadovolji baš svaku potrebu id-a.

Idealni ja (iliti ego-ideal) predstavlja savršenu sliku sebe koju imaš u glavi i kojoj stremiš. To su ambicije u karijeri, kako želiš da se ophodiš prema drugim ljudima i kako da se ponašaš kao ugledan član društva.

 

I superego se koristi krivicom da bi nas sjebao. Tačnije, ako ne uspemo da se ponašamo u skladu sa idealnom slikom sebe koju imamo u glavi, sleduje nam osećaj krivice. Al’ kakva bi to najviša instanca moralnosti bila da nema i određeni sistem nagrađivanja.

Ukoliko sve uradimo kako treba, superego nas nagrađuje osećanjem ponosa.

Ako je pak tvoja idealna slika sebe nedostižna, onda si baš u kiti. Šta god da uradiš, nikad neće biti dovoljno. Tvoj idealni ja i savest značajno zavise od načina na koji si vaspitavan. Jupi. Još jedna stvar koju možeš da svališ na roditelje.

Praktičan primer

Ajde prvo da vam pljunem ovako sažvakano. Bože, ne znam šta mi je sa pljuvanjem.

Nalaziš se u kafiću i vidiš preslatku malu curu kako sedi sama za šankom. U narednom trenutku, baš kako si prešao pogledom preko nje, pogled ti se susreo sa njenim slatkim guznim procepom. Polovina njenog dupeta je bila dovoljna da tebi pruži masivnu i obuzimajuću erekciju. Tri dela tvoje ličnosti bi postupila ovako:

 

id-ego-superego-frojd

 

  • Id
   Prišao si joj dok je još bila savijena. Jednom rukom si je uhvatio za kosu spuštajući joj glavu dole, a drugom si joj svukao farmerke i gaćice u jednom potezu. Trljaš svoju nabreklu alatku o njenu glatku bulju i istovremeno joj pohotno mesiš sise. Vadiš budalu i životinjski prodireš u nju, peneći i ispuštajući zvuke kao prebivena životinja. Svršavaš u nju, bacaš je na pod, sasipaš kriglu piva na eks i napuštaš objekat u potrazi za novom igračkom za jebanje. • Ego
  Gledajući njeno šljašteće dupence, daješ sebi zadatak da smisliš kako da se uvučeš u njene gaćarone. Da li da joj priđeš sa forom “Ćao, ko te prati kući?”, ili da budeš prirodan i samo kažeš ćao? Da li moraš da joj kupiš piće ili će poći sa tobom i ako ga ne kupiš. Kako ćeš je transportovati kući? Ako pešačite imaće šanse da se predomisli, a ako zoveš taksi pući ćeš par soma. Možda da joj ubaciš tabletu u piće…
 • Superego
  Dig’o mi se. Jebote koja blamaža. Ako neko vidi propašću u zemlju. Aha. A da joj priđem? Ne znam, pun je kafić, ne bih da se blamiram ako me iskulira, što je vrlo verovatno. A možda ima i dečka. Da li sam se obrijao jutros. Joj bože, vire mi tri dlakurine iz nosa, tačno mogu da ih namirišem. Ma ne mogu ovakav da joj prilazim.
  – Konobar, vičeš. Daj još jednu šolju čaja od kamilice.

 

Nadam se da vas ovi moji primeri postideli nisu . Ako jesu, jebiga. Bili ste izloženi pogrešnim uticajima do svoje treće godine.

E sad…pošto znam da ste uživali u tekstu, hoću da se pretplatite na moj jutub kanal. Jer realno, svi zaslužujemo da imamo dobre ljude sa kojima ćemo deliti svoju uvrnutost.

 

Većina sirovih informacija dobijena sa ovog lepog sajta.

 

Gotovo.

 

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

3 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kate

Glad to see from yesterday’s posted pic that you’re getting Jung’s point of view from Vladeta Jerotic. Freud can be such an ass! 🙂

[…] Zašto je morala sve da pokvari? Osetio sam povezanost, video sam da i njoj prija, a njena glupa keva u glavi je morala baš sad da bude na dužnosti. Trebalo je da je prvo ućutkam sa par alkoholnih pića. […]