Категорије
Analiza moći Psihonomija

Relativna moć

Pitaću te nešto. Da li si ikada imao osećaj da u nečijem društvu, bez ikakvog posebnog razloga, iz tebe isplivavaju skriveni talenti? Odjednom si muzikalan, odlično imitiraš, kontrolišeš tok razgovora. Jednom rečju – dominacija.

 

A sad mi reci ovo: da li ti se ikada dogodilo da izađeš na nekim osobama i da se u toj interakciji osećaš tupavo, nedoraslo, neprijatno? Kao da nisi na nivou.

 

U ovom tekstu ću vam otkriti univerzalne zakone, koji stoje iza ovih naizgled neobjašnjivih pojava.

 

Suština igre moći je – prilagođenost. Prilagođenija, izvežbanija, iskusnija (nevezano za godine) osoba uvek ima primat. Zamisli majstora kung-fu-a, kako se bori protiv početnika. Majstor zna poteze, zna gde i kada treba da udari kako bi postigao određeni efekat, ne umara se brzo i puno je sigurniji u sebe.
Slično tome, društveno prilagođenija osoba ima sve ove prednosti nad manje prilagođenim.

Ovaj zakon se pominje u starom zavetu u drugoj knjizi Mojsijevoj: “Ne jedi se što duša tvoja raste i skuplja se kao more beskrajno. Ne jedi se što duh tvoj narasta kao hleb koji te hrani, a onda isto tako nestaje.”

Albert Ajnštajn govori o zakonu relativiteta. Ako pogledamo širu sliku, možemo razumeti da se ovaj zakon ne odnosi samo na fiziku, već i na sve ostale aspekte života.

Sada ću sa tobom podeliti moje razumevanje ovog zakona u sferi drušvene interakcije.

Kada se nađeš u društvu tebi društveno nedoraslih osoba (uvek ima i bolji i gori od tebe), te osobe su sa druge strane štapa. Dakle, njima je neprijatno, nisu sigurni u sebe, zaboravljaju i ono što su znali i jednostavnu nisu na svom vrhuncu.
Zbog toga ti imaš puno više prostora za menevrisanje i možeš da svoju ličnost izraziš u puno moćnijoj formi. Kako se ti sve više izražavaš i hvataš primat, drugi učesnici se prepuštaju milom osećaju da ih vodi neko bolji od njih i na kraju padaju pod potpun uticaj tvoje dominacije.

Da se razumemo, ja nisam nikakv frik niti neki sektaš. Jednostavno iznosim svoja zapažanja, koja svako može da vidi, ako malo dublje analizira (malo ko ima hrabrosti za to).

Druga strana medalja je isto, samo obrnuto. Ti si taj koji je zbunjen, uplašen, nesiguran. Sagovorniku to daje polet i dozvoljava mu da se vine u visine koje retko dostiže.

Zbog toga je izuzetno bitna ravnoteža, o kojoj će biti reči u nekom od narednih tekstova. Interakcije treba birati tako da bude dosta ovih u kojima si ti dominantan, jer ti one podižu samopouzdanje i raspoloženje.
S druge strane, treba da bude još više onih u kojima si potčinjen, jer je to jedini način da napreduješ. A svi želimo da napredujemo. Zar ne?

Gotovo.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

5 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kate

I gave this a lot of thought. I avoid people who need to put me down to feel better about themselves. (psychic vampires). I also avoid those who I feel need constant reassurance of their value. (energy bandits). It takes some skill in finding people that will spend time, exchange ideas, have fun & enjoy each other’s company without having to “score points” or be “right” or “win”. For a long while, I’ve looked for balance in my life internally. I’m not sure balance is found in relation to other people. Will think some more.

Kate

I think your paradigm is an actual model for the way some people relate to others.

[…] čemu je stvar? Kakav rob, kralj, kraljica? Jasno je da je u igri relativna moć, ali evo malo više o ovoj […]