Dobijaš onoliko koliko misliš da zaslužuješ

Samopoštovanje

 

Prilaziš šalteru u domu zdravlja. Puna čekaonica. Saopštavaš šalterskoj sestri da ti treba pregled i da imaš ovde karton. Pita te, odlučna da te već odjebe: “Ali vaš karton nije ovde. Gde ste se ranije lečili? Mi vas ne možemo primiti ako nemate karton.

E sad, ovde se lome koplja. Ovde shvataš koliko ceniš sebe i koliko misliš da zaslužuješ.
– Aha…razumem…pa šta onda da radim, da idem opet na Zvezdaru?
– Aha, opet na Zvezdaru. Zamolite ih da prebace karton i onda dođite.
– U redu, hvala (HVALA?? ZA ŠTA HVALA GNJIDO BIROKRATSKA? ŠTO MORAM OPET DA IDEM PREKO POLA GRADA?)

 

E a ovako je moglo da bude.
– Šlušaj me pažljivo. Već sam bio do Zvezdare i to DVA puta i tamo moj karton NIJE. Nije tamo, a ovde jeste. Pogledajte malo bolje, naći ćete ga, to vam garantujem.
Nakon 5 minuta nezainteresovane potrage.
– Aha…evo ga…hehe izgleda da sam ga zaturila negde.
Zaturiću ja tebi nešto negde, pička ti materina, misli se naš junak, dok mu se stomak grči i mozak napreže da razume, zašto je strah jedino na šta ljudi reaguju tako pozitivno.
Neki kažu da lepa reč i gvozdena vrata otvara. Ja bih rekao da čelična pesnica otvara i vrata od titanijuma.

 

Samopouzdanje

 

Razlika u samopoštovanju u ljudima ogleda se u hendlovanju ovakvih krucijalnih životnih situacija. Način vaspitanja, genetika ili koji već faktor. To je sve kao neka bolesna igra nivoa, koja deluje bez greške i uvek nalazi način da se ispolji. Ako je tvoje samopoštovanje niže od samopoštovanja druge osobe, potonji će te lako ubediti u svoju verziju. Ako je jako dobar, cak te može nasmejati i učiniti da mu budeš zahvalan što te je ispalio.
Vešt analitičar može primetiti ove obrasce, ali im se nažalost niko ne može suprotstaviti. Jedini način za transcedenciju ovih kamena spoticanja jeste rad na sebi i jačanje svog samopoštovanja (koliko ceniš sebe) i samopouzdanja (koliko veruješ sebi). Ukoliko to ne uradiš (prvo treba to da osvestiš *duuuuh*), ostaćeš zauvek gažen, zauvek izigran i zauvek go na hladnoći. Zauvek. Nikakva lepa reč u tom slučaju iz tvojih usta poteći neće, tako da će gvozdena vrata za tebe ostati tabu. Da ne pominjem titanijumska.

 

Gotovo.

1
Ostavi odgovor

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Kate Recent comment authors

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Kathleen Sullivan
Member

Hahaha.Visit to health clinic is grand monologue for stand-up comedy. I couldn’t stop laughing. To your theory…it can be argued that love is also a great motivator. Fear/Love – two sides – same coin. Either will work, love perhaps quieter & deeper. Hvala for keeping me thinking. Kejt