Категорије
Ono kad ne znam šta pametno da radim - Kritika društva

Mazohizam u gradskoj sredini

Mazohizam

 

Klošari. Prosjaci. Razne sorte uvrnutih stvorenja, koje se teturaju po beogradskim pločnicima, podzemnim prolazima, autobusima i vozovima. Pali borci, dotakli najnižu lestvicu u poretku kontemporarnog sveta. Prinuđeni, iz ko zna kojih okolnosti, da potpuno odbace ego i sebično pruže nesrećnim šetačima barem neku utehu – i to po kakvoj ceni. Par dinara za priliku da utešimo sebe, znajući da je neko u većim i smrdljivijim govnima od nas.

 

Zašto mazohizam? Da biste razumeli ovu oznaku, morate znati šta je mazohizam.

Definicija: Mazohizam je psihički poremećaj. Rezultat je osjećanja zadovoljstva prilikom izloženosti fizičkoj boli ili poniženju. Str8 from the Wikipedia baby.

Dakle, voliš kad te neko bije, muči, ponižava.

 

Prvo što mnogima pada na pamet jeste seksualna konotacija ovog izraza. Sado-mazo, lisice, lanci, katanci.

Ne. Ovde se radi o mnogo učestalijoj i ne toliko zanimljivoj manifestaciji.

 

Da biste je razumeli, naređujem vam da proširite um ovom činjenicom:

 

Glasanje parama

“Ja glasam svojim dinarom. Kada nekome ili nečemu dam pare, ja kažem: Da, hoću još toga!”.

Ok, sada kada ste ovo utuvili u dupe, shvatite:

Dajete novac raznim spodobama po autobusu, koji pevaju odvratne pesme namenjene ne da uvesele, već da izazovu sažaljenje. One koje apeluju onom najnižem u vama. I tada, pod pritiskom društveno prihvatljivog i želje da napumpate sebi ego pomažući manje srećnom, popustite. Date mu tih 10 dinara. Srećan je. Ovo je njegov dan. Ovaj autobus luči lovu, ovaj autobus je magičan. Dobio je prljavce samo jer ih je tražio i – nova sinapsa se pomalja u njegovom mozgu. Svakim novim dobitkom, sinapsa ojačava i govori mu da treba, svakako treba da ponovo poseti magični autobus i kod svih putnika izazove gađenje i neprijatnost.

 

Da se razumemo, ja nikome ne osporavam pravo na prošnju (dođavola, to je najsiroviji i jako ponižavajuć vid javnog nastupa. Treba imati muda za to). Ali aman ljudi, nemojte zbog svojih sebičnih nesvesnih obrazaca ponašanja puniti autobuse dodatnom prljavštinom, kad su i ovako već krcati.

 

Za čistiji javni prevoz. STOP MAZOHIZMU.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

2 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kate

Eye-catching title! Valid points. Is public transportation usually bad or result of 30+ refugee camps in Serbia putting a strain on government resources? U.S. tv shows severe winter & no help from Int’l communities while Serbia provides shelter, food & medicine. Difficult for gov’t to prioritize need & allocate $ for its own citizens’ infrastructure, I imagine. Applause, applause for speaking out! Kejt