Društvena prilagođenost – Etiketa

Društvenu prilagođenost mnogi uzimaju zdravo za gotovo, kao nešto što su im roditelji ostavili u amanet. Ali, koliko smo zapravo prilagođeni? Ja, kao dosta labilna osoba, prošao sam kroz ceo spektar nivoa prilagođenosti, od totalnog idiota, preko totalnog stifa i nastavljam put ka socijalnom đavolu. Ovde posmatramo neka od međustanja, njihove mane i prednosti i dajemo primere iz svakodnevnog života.

1. Idiot
Momak od svojih 30 i kusur godina ulazi u autobus. Njegova kapa ne zaslužuje da se tako nazove. To je ućebana, dekolorizovana vunena masa, čija je jedina funkcija da zaštiti. Njegov mozak. Od toga da nešto nauči.
Od svih mogućih mesta, on odabira mesto tik iza starijeg čoveka, pored vrata. Pripija se uz njega i zvera naokolo, sa iskrivljenom donjom vilicom i ludilom u očima. U toj poziciji ostaje dok stari ne izađe, ne reagujući na njegovo kašljanje, polu-okret glave i meškoljenje.
Idiot ostaje tup i neosetljiv, a prilika da nešto nauči izlazi na srednja vrata, prateći starog gospodina u stopu.

Prednosti:
– potpuna nezavisnost od spoljnog socijalnog okruženja; utrnutost.
– lažni osećaj samopouzdanja, koji se održava sve do prve interakcije sa socijalno prilagođenijim. Pod tim teretom puca kao staklo, a idiot pucanje opravdava umišljenošću sagovornika i psovkama.
– omogućava mu lako povezivanje sa drugim idiotom na emotivnom nivou i stvaranje jakih veza, koje traju čitav život (ili dok žena ne odluči da joj je dosta batina). Baš zato su česti parovi idiot-idiot, mada lako pucaju ako neko od idiota počne da radi na sebi.

Mane:
– nemogućnost napretka u profesionalnoj karijeri.
– teško ostvarivanje površnih, “utility” veza.
– česta ozlojeđenost zbog nerazumevanja ponašanja ljudi s kojima interaguje.
– neprivlačna spoljašnjost usled nerazumevanja važnosti iste.
– dno u socijalnom lancu. Jako teško počinje penjanje ka gore, a i kad krene, to ide sporo.

Jedini lek za ovakve ekstreme je izmeštaj i bacanje u nepoznato okruženje, koje zahteva da prati određene obrasce ponašanja (fakultet, nevladina org., politička stranka, folklor, sportski klub itd.)

3 Comments Društvena prilagođenost – Etiketa

  1. Pingback: Cena koju moraš da platiš – Solstinger Epiphany

  2. Pingback: Kaste u Indiji - Zavirite u Tajni Svet Indijskog Društva - Solstinger Epiphany

  3. Pingback: Rad na sebi - Solstinger Epiphany

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.